«Хто нам друг», «хто ворог», а «хто просто так». Історики в боротьбі проти рашизму

04.12.2023

На сторінках газети Верховної Ради України «Голос України» (27.11.2023) опубліковано рецензію Надзвичайного і Повноважного Посла України, доктора історичних наук, професора Бориса Гуменюка на книгу головного редактора нашого збірника наукових праць, члена-кореспондента НАН України, професора Степана Віднянського та члена редколегії збірника, професора Андрія Мартинова «Війна Росії проти України та міжнародне співтовариство», яка вийшла у «Парламентському видавництві» (Київ, 2023).

«Вагомість та унікальність цієї праці, – наголошує Борис Гуменюк, – в тому, що вона дає панорамний, багатовекторний, без перебільшення всепланетарний погляд на події, які розгорнулися в Україні після 24 лютого 2022 р. і стали не звичайним локальним військовим конфліктом між двома недружніми країнами, а, по суті, цивілізаційним зіткненням сил демократії, загальнолюдських визнаних цінностей проти сил тоталітаризму, сил агресії та зневаги до людського життя. Україна в силу історичних, тобто об'єктивних, причин опинилась на вістрі цього протистояння. Тож Україна не тільки захищає саму себе, відновлює свою територіальну цілісність та державний суверенітет, а й боронить увесь цивілізований світ, його фундаментальні філософські, правові, політичні засади. Це – той випадок, коли клин історії зійшовся на одному з учасників світового співтовариства. Щоб врятуватись, йому потрібно спільно з авангардним загоном цієї боротьби – Україною – долати ворога і вести справу до його остаточної поразки».

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати